Podróże z winem Producenci Regiony

Winnice Gil Family Estates – Część II

Hiszpania | Winnice Gil Family Estates

Bodega El Nido

Winnica znajdująca się w północnym, górskim regionie regionie Jumilla. 2001 to pierwszy rocznik, jaki trafił na rynek. Projekt jest prowadzony wspólnie z Chrisem Riglandem, jednym z najbardziej utytułowanych winiarzy australijskich. Chris uczestniczy w konsultacjach także innych projektów, a sam jest właścicielem ciekawej, bardzo starej, pochodzącej z początku ubiegłego wieku winnicy w Australii. Stąd jego pasja, a przede wszystkim doświadczenie w pracy z krzewami winnej latorośli w zaawansowanym wieku. Do tworzenia win wykorzystywane są odmiany międzynarodowe w postaci cabernet sauvignon i shiraz (12 ha), a także stare krzewy monastrell (32 ha). Wina w ciągu kilku lat stały się bestsellerami, prawdziwymi ikonami nie tylko regionu, ale i samej Hiszpanii. Entuzjastyczne oceny branżowe, chociażby Roberta Parkera, spowodowały, że na wina z bodegi El Nido jest miejsce w kartach win najlepszych restauracji na świecie. Winnica charakteryzuje się bardzo niską wydajnością i produkcją na poziomie 30 tys. butelek, które starzone są w 300 beczkach znajdujących się w piwnicach El Nido.


Bodega Atalaya

Bodega Atalaya | Winnice Gil Family Estates

Stosunkowo nowy projekt zarówno rodziny Gil, jak i Lopez w regionie Almansa, najbardziej na wschód wysuniętym terenie Kastylii La Manchy, gdzie winorośl uprawia się nieprzerwanie od XVI wieku. Bodega została założona w 2007 r. z ideą tworzenia najlepszych win z odmian garnacha tintorera i monastrell. Winnice położone są na wysokości 700-1000 m n p. m., co w połączeniu z niewielkimi opadami, ubogą glebą i starymi krzewami sprawia, że wina nabywają niesamowitej koncentracji. Klimat jest kontynentalny, choć w warunki w zasadzie półpustynne. Swe winnice ma tutaj 12 bodeg, a całość upraw to raptem 7,6 tys. ha. Wysoko oceniane pozycje zdobywają uznanie na światowych salonach – zawdzięczają to ciężkiej pracy w winnicy i sporej inwestycji finansowej, która w przeciwieństwie do wielu szumnych projektów nie idzie w oszałamiającą architekturę, lecz nowoczesny sprzęt i funkcjonalność. Winorośl prowadzi się nisko, w sporych odległościach. Zbiory są ręczne z niebywale ostrą selekcją gron. To rzadkość w tych stronach, gdzie przeważająca część win sprzedawanych jest luzem, często wzbogacając mieszanki z innych regionów. Podobnie jak w innych swych projektach rodzina Gil ma ambicje tworzyć wina najlepsze z możliwych, wykorzystując terroir i zadomowione od wieków odmiany. W projekt zaangażowany jest Frank Gonzales, australijski enolog hiszpańskiego pochodzenia, który od ośmiu lat wkłada swój wysiłek, serce i pełne zaangażowanie w bodegę.


Bodega Ateca

Bodega Ateca | Winnice Gil Family Estates

Winiarnia należąca do rodziny Gil, założona w 2005 r. w regionie Catalayud (5,6 tys. ha, 15 producentów) 14 km od Saragossy na terenie dawnego królestwa Aragonii. Winnice zajmują ok. 85 ha na zboczach góry – to od niej bodega dostała nazwę. W niełatwym klimacie i trudnym terroir powstają wina, do których wiodła droga badań, ostrej selekcji gron, pasji i doświadczenia, które reprezentuje Michel Kyberd, australijski enolog. Do swej dyspozycji ma nowoczesną winiarnię i doskonały materiał w postaci starych krzewów odmiany garnacha, niektórych ponad stuletnich. Zbiory rzadko przekraczają 1,5 tony na 1 ha.  Stąd wina o niebywałym skupieniu barwy, aromatów i smaku. O tym, że wina są wysokiej klasy, prócz ocen branżowych, świadczy również fakt, iż 90% produkcji trafia na eksport.


Bodega Shaya

Bodega Shaya | Winnice Gil Family Estates

Założona w 2008 r. w Ruedzie, jednym z najlepszych dla białych win regionie hiszpańskim, który starszy jest choćby od sąsiada Ribera del Duero. To królestwo bieli – dobrej, pewnej, nie rozczarowującej. Na przeszło 7 tys. ha ubogich gleb uprawia się ujmującą swą stylistyką odmianę verdejo, ale też palomino, viurę czy sauvignon blanc. W odległej przeszłości winnic było przeszło dziesięciokrotnie więcej. Sąsiedzi, choćby Toro, słyną z czerwonych, potężnych win, a tu jakby na przekór na wysokościach dochodzących do 800 m n. p. m. tworzy się niezwykle przyjemne, rześkie, białe wina. Stąd wybór tegoż miejsca przez rodzinę Gil dla kompleksowej oferty. Podobnie jak w innych projektach rodziny tu także na przeszło 30 ha królują stare krzewy odmiany verdejo ze średnią wieku 75 lat, wśród których znaleźć można nawet przeszło wiekowe. Verdejo uważana za najlepszą odmianę białą w Hiszpanii ma długą historię. Jeszcze w czasach, gdy Hannibal atakował Rzym, przybyła z Afryki na Półwysep Iberyjski. Daje wina niezwykle aromatyczne, a przy tym oleiste, pełne, niemal tłuste. Bodega Shaya pragnie tę odmianę wznieść na wyżyny jakości. Wspólnie z ekspertem w dziedzinie upraw Enrique Busto na surowej glebie, składającej się głównie z gliny, żwiru i piasku, tworzone są wina pełne mineralności i żywej kwasowości. Niska wydajność – ok. 2,5 t na 1 ha zapewnia wysoką jakość gron. Za stronę enologiczną odpowiada Australijka Belinda Thomson, która w swej ojczyźnie specjalizuje się w białych odmianach. Wina są częściowo fermentowane w dębowych beczkach, by wzmocnić ekspresję odmiany verdejo. Co ciekawe wina tworzone są w oparciu o naturalne drożdże, a tym samym stawiają na mocną stronę autentyczności.


Bodega Tridente

Rodzina Gil otworzyła ten projekt w 2008 r. nieopodal miasta Zamory, perły romańskiej architektury w Hiszpanii. Wraz z przyjacielem Enrique Basto uprawiają winorośl – często leciwą w odmianach tinto del toro, mencia i prieto picudo – na 40 działkach w samym sercu tzw. Tierra del Vino pomiędzy Villaneuva de Campeán a El Pago na terenie Kastylii Leon. To jedne z najstarszych, endemicznych odmian rosnących w Hiszpanii. Niektóre winnice w regionie mają przeszło 100 lat. Zresztą tradycja jest bardzo mocno wpisana w historię regionu. To tutaj w krajobrazie królują majestatyczne zamki i zacne miasta o bogatej przeszłości. Podobnie ma się rzecz z winnymi krzewami. Już w czasach rzymskich uprawiano tutaj winorośl, a metody jej uprawy zmieniły się dopiero u schyłku XIX wieku, który pamiętają jeszcze wspomniane wyżej najstarsze winnice. Podobnie jak w pozostałych bodegach rodziny Gil w Tridente również zbierane ręcznie winogrona są poddawane rygorystycznej selekcji, by do wina trafiły te najlepsze. 


Bodega Can Blau

Bodega Can Blau | Winnice Gil Family Estates

Winiarnia założona w 2003 r. w apelacji Montsant – jednym z młodszych regionów, za to bardzo zróżnicowanych. Winorośl rośnie zarówno w dolinach, jak i na dość stromych zboczach górskich. Warunki do produkcji wina są znakomite: gorące, wręcz upalne lata, spora dawka słońca, mało opadów i ubogie gleby, w wielu miejscach łupki, determinujące winorośl do walki, a tym samym budujące wysoką jakość owocu. Królują garnacha i carinena. W winnicy Can Blau stosuje się także mazuelo i syrah. Głównym winemakerem jest Nuria Lopez Sarroca, który współpracuje także z winnicami w USA, Australii i Nowej Zelandii. Na 35 ha, które do swej dyspozycji ma Bodega Can Blau, znajdujących się ok. 50 km od słynnego miasta Tarragona, przeważają stare, ponad 40-letnie krzewy. Jeśli dodać do tego bardzo pieczołowitą selekcję gron podczas zbiorów, niską wydajność z 1 ha, a także udział beczek dębowych w starzeniu win otrzymujemy bardzo ciekawe tytuły winiarskie. Jak w większości swoich projektów rodzina Gil stawia na ochronę środowiska i poszanowanie przyrody. W Bodedze Can Blau baterie słoneczne zapewniają samowystarczalność energetyczną.

Rodzina | Winnice Gil Family Estates

Nie mamy wątpliwości, że rodzina Gil będzie nadal rozwijać swą pasję w tworzeniu win, a my będziemy mogli poznawać ich nowe roczniki i tytuły. Może zabrzmi to zbyt lapidarnie, ale bodegi rodziny Gil to bardzo stabilny, wysoki poziom win, pośród których nie ma słabych pozycji. Ich dążenie do perfekcji ujawnia się w kolejnych butelkach. Zatem na zdrowie!

 

*Zdjęcia wykorzystane w artykule należą do Gil Family Estates S.L. i są one chronione prawnie.

Wybraliśmy dla Ciebie:

Bądź pierwszy! Napisz swój komentarz...

Napisz komentarz