Potrawy z winem Winne kreacje

Sałatka z jarmużem i żurawiną

Składniki:

  • jarmuż 1 opakowanie
  • pomidorki cherry 1 opakowanie
  • żurawina suszona 100 g
  • bób ugotowany 100 g
  • oliwa cytrynowa  30 ml
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

ŻJarmuż dokładnie myjemy, oczyszczamy go z grubych, niejadalnych na surowo części, pozostawiając jedynie liście. Dodajemy suszoną żurawinę, ugotowany bób, pomidorki cherry, wszystko skrapiamy oliwą cytrynową dodając do smaku sól i świeżo mielony pieprz.

Autorem przepisu jest Michał Karadżow, Szef Kuchni Akademii Kulinarnej Farutexu.

Jakie wino do obiadu?

Delikatne, lekkie potrawy kojarzą nam się raczej z ciepłymi, słonecznymi dniami, gdy nasz apetyt nie domaga się zbytnio zaspokojenia. Jednak nawet podczas chłodniejszych dni nie należy zapominać o zdrowym jedzeniu pamiętając, że za kilka tygodni temperatura się podniesie, a kamuflujące „zimowe fałdki” kurtki i swetry odstawimy do szafy.

Sałatka z jarmuża z dodatkiem żurawiny oraz pozostałych składników z przepisu charakteryzuje się delikatnością z dodatkiem słodyczy, kwasowości, a także odrobiną ciała w postaci bobu.

Przy doborze wina do tak przyrządzonej potrawy postawiłbym na wino białe. Powinno być świeże, z przyjemną orzeźwiającą kwasowością i dozą mineralności.

Można sięgnąć po klasykę w postaci burgundzkiego niebeczkowanego chardonnay z apelacji Chablis.

Łagodne cytrusowe pinot grigio (wino Pinot Grigio Tramin) z północnej części Włoch będzie równie interesujące i dobrze korespondujące ze składnikami potrawy.

Dla tych, którzy szukają bardziej wyrazistych smaków i aromatów polecam chilijski kupaż chardonnay z viognier od Botalcury (wino El Delirio Reserva Chardonnay Viognier). W tym połączeniu odnajdziemy więcej ciała i bardziej dojrzałe aromaty, które z pewnością znajdą swoje połączenia ze smakami sugerowanej potrawy. 

Wybraliśmy dla Ciebie:

Bądź pierwszy! Napisz swój komentarz...

Napisz komentarz