Potrawy z winem Winne kreacje

Quiche z brokułami i wędzonym łososiem

SKŁADNIKI:

Potrawa:

  • 200 g łososia wędzonego
  • 1 mały brokuł
  • 1 średniej wielkości cebula
  • 250 ml śmietany 18%
  • 3 jajka
  • 150 g grubo startego sera ementaler
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • ¼ łyżeczki soli
  • świeżo zmielony pieprz

Kruche ciasto:

  • 180 g mąki
  • 85 g masła pokrojonego w kostkę
  • 1 jajko, lekko ubite
  • 2 – 3 łyżki zimnej wody
  • szczypta soli

Przepis na kruche ciasto:

Mąkę i sól przesiać do miski. Dodać masło i wymieszać widelcem, aż do uzyskania konsystencji miękiszu chleba. Następnie zrobić niewielki dołek i wlać do niego ubite jajko oraz wodę. Całość szybko (ok minuty) zagnieść na posypanej mąką stolnicy w jednolitą masę. Jeśli ciasto jest za suche dodać trochę wody. Gotowe ciasto można przechowywać w lodówce do dwóch dni.

Przygotowanie potrawy:

Nagrzać piekarnik do 200 C. Ciasto rozwałkować do średnicy ok 25 cm. Okrągłą formę do tarty nasmarować oliwą z oliwek i ułożyć ciasto, dokładnie dociskając. Całość wstawić do lodówki na ok. 20 minut. Przed wstawieniem do piekarnika warto ponakłuwać spód oraz przykryć ciasto papierem do pieczenia posypanym grochem lub fasolą. Dzięki temu nie będzie się podnosiło. Ciasto piec przez 10 do 15 minut w środkowej części piekarnika.

W międzyczasie brokuł podzielić na małe różyczki i zblanszować. Cebulę posiekać na drobne kawałki i lekko przyrumienić. Łososia pokroić na mniejsze kawałki, wymieszać z cebulą. Śmietanę zmiksować z jajkami oraz solą i pieprzem. Podpieczone ciasto posypać połową sera, przykryć łosiem z cebulą i ułożyć brokuły. Całość posypać resztą sera i polać masą śmietanowo – jajeczną.

Zmniejszyć temperaturę piekarnika do 180 C i piec przez ok. 25 – 35 minut, aż do czasu zestalenia składników i lekkiego zarumienienia wierzchu potrawy.

Po wyjęciu z piekarnika odstawić na kilka minut.

Jakie wino do obiadu?

Do quiche z brokułami i wędzonym łososiem szczególnie polecam wyraziste, białe wina, które posiadają mocną strukturę i odpowiednią ilość ciała.

Cechy te potrzebne są do odpowiedniego połączenia ze składnikami potrawy. Przede wszystkim z ciężką śmietaną, tłustym charakterem oraz intensywnym aromatem wędzonego łososia i żółtego sera. Warto również zwrócić uwagę na użyte przyprawy.

Ciekawym wskazaniem będzie francuski viognier (wino Domaine de La Baume Elisabeth Viognier), który dostarczy dużo świeżego owocu oraz bogata strukturę.

Innym, równie interesującym połączeniem, może się okazać beczkowe lub fermentowane w beczkach wino z chardonnay z Burgundii (wino Pouilly Fuisse La Joue Du Roy) lub z krajów Nowego Świata. Śmietanowo-maślany smak i aromat idealnie połączą się podobnymi aromatami prezentowanej potrawy.

Kolejne trafne towarzystwo stworzyć może białe wino z Włoch ze szczepu verdicchio (wino Verdicchio dei Castelli di Jesi Classico). Dość neutralny styl, zaakcentowane ciało oraz odświeżająca kwasowość zapewnią ciekawe doznania smakowe. To wino powinno stworzyć dobrany duet z quiche z brokułami i wędzonym łososiem.

Wybraliśmy dla Ciebie:

Bądź pierwszy! Napisz swój komentarz...

Napisz komentarz