Potrawy z winem Winne kreacje

Przepis na nogi z kurczaka z marynowaną dynią i puree z ziemniaków

Składniki na 4 porcje:

Kurczak w sosie pomarańczowym:

  • Nogi z kurczaka 4 szt. (1 kg)
  • Rozmaryn 1 gałązka
  • Tymianek 1 gałązka
  • Czosnek 3 ząbki
  • Cebula 1/4 szt.
  • Sól morska z młynka
  • Pieprz czarny ziarnisty z młynka
  • Papryka czerwona sypka
  • Curry 1 łyżeczka
  • Masło 50 g
  • Mąka 20 g
  • Fileciki z pomarańczy 300 g
  • Sok pomarańczowy 500 ml
  • Purée z mango 50 ml
  • Crème fraîche 1 łyżka

Marynowana dynia:

  • Dynia piżmowa lub Hokkaido 400 g
  • Woda 1,3 l
  • Sól 1,5 łyżki
  • Ocet 375 ml
  • Cukier 500 g
  • Curry 15 g
  • Liść laurowy 4 szt.
  • Ziele angielskie (ziarno) 8 szt.
  • Seler (nać) 50 g
  • Cebula 50 g
  • Czosnek 10 g
  • Marchew 50 g
  • Koper
  • Kolendra (ziarno) 1 łyżeczka

Puree ziemniaczane:

  • Ziemniaki 1 kg
  • Masło 50 g
  • Śmietana słodka 50 ml
  • Mleko 50 ml
  • Sól
  • Musztarda dijon 1 łyżeczka płaska

SPOSÓB WYKONANIA

  1. Nogi z kurczaka płuczemy w zimnej, bieżącej wodzie i osuszamy. Przyprawiamy solą i pieprzem z młynka, papryką oraz curry. W rondlu roztapiamy masło i smażymy kurczaka z każdej ze stron na złoto-brązowy kolor. Dodajemy posiekaną w kostkę cebulę i ząbki czosnku, szklimy i podlewamy sokiem z pomarańczy. Dodajemy fileciki z pomarańczy, gałązki rozmarynu i tymianku. Całość dusimy pod przykryciem, na wolnym ogniu, przez 45 minut. Pod koniec duszenia dodajemy purée z mango i crème fraîche, mieszamy. Z rondla wyjmujemy nogi i cedzimy sos. W razie potrzeby, sos możemy zagęścić zasmażką z masła i mąki.
  2. Przygotowujemy marynatę do dyni: wszystkie składniki zaprawy mieszamy i zagotowujemy. Dodajemy dynię pokrojoną w kostkę, gotujemy całość 3 minuty, odstawiamy. Dynię marynujemy w zaprawie przez 12 godzin. Przed podaniem dynię cedzimy. Dynię możemy podawać na ciepło (podgrzewając ją w marynacie) lub na zimno.
  3. Przygotowujemy purée z ziemniaków: ziemniaki gotujemy w osolonym wrzątku do miękkości, następnie cedzimy, dodajemy masło, śmietanę, mleko i musztardę, po czym całość ucieramy do pożądanej konsystencji.

 

 

Idealne połączenie – Wino Snapper Rock Sauvignon Blanc

Wino Snapper Rock Sauvignon Blanc

Białe, świeże wino z regionu Marlborough w Nowej Zelandii. Nos intensywny bogaty, z dominującymi owocami cytrusowymi wspartymi nutami świeżych ziół oraz łupinami groszku. Usta również wyraziste z dużą dawką dojrzałych soczystych owoców tropikalnych i wiodącą odświeżającą kwasowością. W końcówce wyczuwalne elementy mineralności o delikatnym słonym charakterze.

 

 

 

 

 

 

 

 

Idealne połączenie – Wino Boschendal Larone

Wino Boschendal Larone

Klasyczny czerwony kupaż shiaz z mourvedre  w stylu win z Doliny Rodanu. Winogrona każdej z odmian fermentują oddzielnie, a następnie, również osobno, przez rok dojrzewają w starych beczkach z francuskiego dębu. Larone to wino głębokiej rubinowo-czerwonej barwie i bogatym zapachu. W nosie dominują aromaty owocowe jak czarna porzeczka, morwa i dojrzała śliwka wsparte nutami przypraw. Usta soczyste, owocowe i gładkie. Dojrzałe taniny i pikantna nuta dębu. Wino dobrze zbudowane z gładkim, długim, owocowym zakończeniem. Świetnie pasuje do talerza wędlin, pieczonych żeberek, burgerów i steków. Sprawdzi się w towarzystwie dojrzałych serów.

 

 

Wybraliśmy dla Ciebie:

Bądź pierwszy! Napisz swój komentarz...

Napisz komentarz