Potrawy z winem Winne kreacje

Przepis na krem z dyni

SKŁADNIKI na 10 porcji:

  • dynia 800 g
  • borowiki 150 g
  • cebula 100 g
  • tymianek świeży 20 g
  • oliwa z chili 30 ml
  • sól w płatkach 10 g
  • bulion warzywno-wołowy 1,3 l
  • masło klarowane 120 g
  • śmietana 150 ml
  • sól i pieprz do smaku
  • prażone pestki dyni do dekoracji
  • krem balsamiczny np. gruszkowy

SPOSÓB WYKONANIA

  1. Dynię obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na mniejsze kawałki, skropić oliwą z chili i przyprawić płatkami soli. Piec w piekarniku przez 20 minut w temperaturze 180 stopni. Borowiki i cebulę podsmażyć na maśle klarowanym.
  2. Dynię i podsmażone z cebulą borowiki przełożyć do garnka i zalać bulionem, gotować ok. 40 minut. Następnie dodać świeży tymianek i zmiksować ze śmietaną i zimnym masłem na gładki krem. Przyprawić solą i pieprzem.
  3. Przelać na talerz i udekorować prażonymi pestkami dyni, polać finezyjnie kremem balsamicznym i śmietaną.

Idealne połączenie – Wino Elisabeth Viognier La Baume

Wino o jasno-żółtej barwie. Świeże i eleganckie, o intensywnym zapachu kwiatów cytrusowych, dojrzałej brzoskwini z egzotycznie pikantnymi niuansami. Usta równie aromatyczne, brzoskwinie, morele i dojrzałe jabłka. Wino złożone, które ładnie rozwija się na podniebieniu.

Pobierz przepis na krem z dyni

Wybraliśmy dla Ciebie:

Bądź pierwszy! Napisz swój komentarz...

Napisz komentarz