Letnie przepisy Winne kreacje

Owocowo-herbaciane lizaki lodowe o smaku sangrii

Koktajl owocowo-herbaciany Sangria w formie lizaków lodowych. Orzeźwiający, alkoholowy smakołyk.

Składniki:

  • 1 filiżanka niesłodzonej herbaty mrożonej,
  • 1 filiżanka białego wina (polecamy Wino Santa Ema Select Terroir Sauvignon Blanc),
  • 1/2 – 1 filiżanki syropu cukrowego (w zależności od tego, jak słodkie mają być lizaki),
  • 1 filiżanka pokrojonych świeżych owoców (w tym przepisie użyto truskawki, pomarańczę, kiwi i borówki).

Aby przygotować swój własny syrop cukrowy należy gotować 1 filiżankę wody z 1 filiżanką cukru kryształu, aż cukier się rozpuści. Przed dodaniem syropu do herbaty/wina należy go nieco schłodzić.

Przygotowanie:

Zmieszaj wino, herbatę mrożoną i syrop cukrowy. Wypełnij foremki do lodów do 2/3 ich wysokości. Dopełnij foremki różnymi pokrojonymi owocami. Owoce rozprowadź w foremkach za pomocą patyczków do lodów. Umieść na noc w zamrażarce.

Ze względu na alkohol lizaki lodowe będą topnieć stosunkowo łatwo, dlatego należy je zjeść zaraz po wyjęciu z zamrażarki.

Przepis na owocowo-herbaciane lizaki lodowe o smaku sangrii

Wybraliśmy dla Ciebie:

Bądź pierwszy! Napisz swój komentarz...

Napisz komentarz