Klub 6WIN

Gościu, siądź z lampką wina, a odpocznij sobie! Zapraszamy w nasze skromne progi!

Witamy Cię, my, twórcy Klubu 6WIN – miejsca, któremu żadne wino niestraszne, żadna apelacja niedaleka, żadna nowość nieanonimowa.

Na razie jest nas trzech: Kacper Woźniak, Krzysztof Sułek i Łukasz Klesyk. Nie wykluczamy, że w przyszłości do naszego grona dołączą kolejni autorzy. Kto wie, jak rozrośnie się nasz zespół? Chęci i tematów wystarczy dla każdego!

Pewnie ciekawyś, drogi Gościu, co takiego możesz znaleźć na blogu. Rzeczy u nas dostatek: recenzje książek i trunków, akademia wina, artykuły o winnicach i producentach, aktualności z salonów i wydarzeń branżowych. Będzie ciekawe, wnikliwie i niesztampowo.

Pytasz dlaczego? Odpowiedź jest prosta: chcemy edukować i informować, wspierać i pomagać, dociekać i rozważać, oceniać i recenzować. Do stworzenia idealnej pary autorsko-czytelniczej brakuje nam tylko Ciebie!

Kto tworzy?

 

Sommelier Klubu 6win oraz Kierownik Projektu Wino w firmie Farutex. Pierwszy Polak, który uzyskał certyfikat Court of Master of Sommelier. Doświadczenie i edukację zdobywał na rynku londyńskim, gdzie pracował w kilku znanych restauracjach jako Head Sommelier. Ukończył kurs Wine and Spirit Education Trust Level 4 Diploma. Ponadto uczestniczył w wielu szkoleniach, degustacjach i podróżach zgłębiając swoją pasję i wiedzę.


Krzysztof Sułek, historyk z wykształcenia i zamiłowania, mediewista, pasjonat wina i dziennikarz winiarski. Rocznik 77, który co prawda dla wina łaskawy nie był, lecz przecież nie samym winem człowiek żyje. Od 2003 roku związany z branżą winiarską pracując dla czołowych importerów wina w Polsce. Na co dzień prowadzi szkolenia z zakresu wiedzy o winie dla personelu restauracji i hoteli. Organizuje degustacje komentowane, selekcjonuje wina do restauracji. Miłośnik i organizator podróży winiarskich. Jak na mieszkańca dawnej Galicji przystało zwolennik win z terenów dawnej monarchii habsburskiej. Współpracował z takimi magazynami jak: Polski caravaning, Horeca by Premium Distributors, Tesco Alkohole, Świat Alkoholi. Prowadzi również szkolenia z zakresu wiedzy o oliwie, jako uprawniony degustator oliwy.


Dziennikarz kulinarny i alkoholowy, były redaktor przewodnika Gault & Millau Polska oraz miesięcznika Kuchnia. Autor (wraz z fotografikiem Tomkiem Sikorą) książki o rybakach helskich Oko ryby. Obecnie jest sekretarzem redakcji i stałym felietonistą Magazynu Wino. Dla naszego portalu recenzuje książki o tematyce winiarskiej.


Chcesz być na bieżąco z artykułami i treściami umieszczanymi na stronie? Koniecznie zapisz się do naszego newslettera!

Zapisz się!




Chcę otrzymywać Newsletter *