Podróże z winem Producenci

Na południe w poszukiwaniu słońca

Winiarnia Planeta jest wielokrotnie nagradzanym producentem win. Jej założycielami są kuzyni – Allessi i Santi oraz ich wuj Diego. Mieli oni pewne marzenie. Chcieli pokazać, że Sycylia to nie tylko morze taniego wina, ale wyśmienite w smaku trunki doceniane przez koneserów z całego świata. W 1990 roku otworzyli więc swoją winiarnię.

Rodzina Planeta z winem związana jest od wielu pokoleń. Ma hiszpańskie korzenie, jednak na Sycylii jest obecna już od XVI stulecia. Diego wcześniej współpracował ze spółdzielnią winiarską Settesolii (ich wina możemy pić w Polsce od lat). Kiedy został prezesem, przekonywał udziałowców do zmiany polityki firmy – by zamiast ilości, liczyła się jakość produkowanych win.

Enolog Carlo Corini wzniósł jakość win Planety na światowy poziom, podbijając tym samym rynki międzynarodowe. Nic dziwnego, wcześniej współpracował z najstarszym producentem na świecie – Marchesim Frescobaldim, (którego wina również u nas znajdziecie). Największym powodzeniem wśród win Planety cieszy się ekspresyjne wydanie chardonnay, które przez lata zdobyło mnóstwo nagród na światowych konkursach. Dziś winiarnia Planeta to 363 ha winnic w sześciu lokalizacjach.


Winnice Planety na Sycylii

1a. Ulmo w Sambuca di Sicilia, miejscu, gdzie nie spojrzeć widać ślady przeszłości. Na wzgórzu nieopodal można odnaleźć pozostałości greckiej osady Adranon. W pobliżu widoczne ruiny arabskiej twierdzy Mazzallakar.

1b. Dispensa w Menfi – miejsce, gdzie rozpoczęła się inwazja Saracenów na Sycylię, zmieniając jej oblicze na wieki.

2. Dorilli w Vitoria, starożytnym mieście z długoletnią tradycją w produkcji win. W świecie antycznym było bardzo znane. W ruinach Pompei odnaleziono ślady naczyń winiarskich stamtąd pochodzących. Dziś winnice konkurują w walce o ziemię z… pomarańczami i pomidorami. Tylko wytrwali sadzą winorośl na czerwonej, piaszczystej glebie, gdzie korzenie walczą o cenne składniki odżywcze. To właśnie one sprawiają, że wina mają taki złożony smak.

3. Buonivini w Noto, jednym z najpiękniejszych miast włoskich, gdzie fasady budynków zachwycają barokowymi stiukami. To kraina moscato i nero d’avola.

4. Feudo di Mezzo w okolicach Etny w Castiglione di Sicilia – to projekt z 2014 roku (nasadzenia 2008). Winiarnia znajduje się u stóp wulkanu. Zbudowana jest z zastygłej lawy po wielkiej erupcji Etny (1566 rok) oraz z tufu (1614 rok). Czarna fasada architektury świetnie dopasowała się do okolicy. Otoczona niesamowitym, kamiennym ogrodem, robi naprawdę duże wrażenie. Wina spod wulkanu znane były w przeszłości, do dziś zachwycają smakiem na całym świecie. Sycylia kojarzy nam się ze słońcem i ciepłą pogodą, jednak w okolicach Etny panuje surowy, górski klimat. Wyjątkowe warunki, stare krzewy i zapomniane okolice przyciągnęły wielu winiarzy. Oczywiście infrastrukturę trzeba było stworzyć na nowo. Dawniej nie było nawet piwnic w winiarniach. Ludzie sprzedawali wina luzem i nie eksperymentowali z ich starzeniem.

5. La Baronia w Capo Milazzo – to najnowszy projekt Planety. Pierwszy rocznik, który trafił do sprzedaży to 2015. To chęć pokazania, że na tym północnym cyplu mogą powstać wielkie wina czerwone z wizytówki Sycylii, czyli nero d’avola. To dążenie do odtworzenia jednego z ulubionych win Juliusza Cezara – marmentino, o którym wspominał grecki historyk Strabon. Okoliczne lobby winiarskie pracuje nad tym winem już niemal od ćwierćwiecza.


Czemu winiarnia Planeta zawdzięcza swój sukces? Przede wszystkim dbałością o doskonałą jakość i smak. Kiedy Diego pracował jeszcze w Settesoli, testował ponad 60 odmian, by wybrać te najlepsze, wyróżniające się wśród innych smakiem, w których dostrzegał duży potencjał. Dzięki temu powstały takie odmiany jak chardonnay, syrah i merlot.

La Baronia w Capo Milazzo – to najnowszy projekt Planety. Pierwszy rocznik, który trafił do sprzedaży to 2015. To chęć pokazania, że na tym północnym cyplu mogą powstać wielkie wina czerwone z wizytówki Sycylii, czyli nero d’avola. To dążenie do odtworzenia jednego z ulubionych win Juliusza Cezara – marmentino, o którym wspominał grecki historyk Strabon. Okoliczne lobby winiarskie pracuje nad tym winem już niemal od ćwierćwiecza.

Winiarnia Planeta chce się wyróżniać na tle innych producentów z wyspy, dlatego kierujemy Państwa właśnie ku ich winom. Tutaj jakość jest najważniejsza, a trunki traktowane są z szacunkiem w restauracjach na całym świecie.

Zatem, na zdrowie!

Wybraliśmy dla Ciebie:

Bądź pierwszy! Napisz swój komentarz...

Napisz komentarz