Akademia sommeliera

Lekcja IV – Terroir, francuski sposób na szlachetne wino

Terroir to francuskie określenie mające swoją genezę w słowie opisującym teren. Jednak wydźwięk tego słowa w obszarze świata win jest dużo głębszy. Wypowiadając słowo terroir w kontekście wina, francuski enolog, bądź inna osoba związana z winem, ma na myśli całe otoczenie, które może mieć wpływ na kształtowanie się i budowę wina. Od gleby, ukształtowania terenu i dostępu do cieków wodnych, poprzez klimat i prowadzenie winnicy, do ludzi którzy mają bezpośredni dostęp do winorośli. Jest to wyraz starej szkoły, która mówi, że wino rodzi się w winnicy, a później jest tylko pakowane i udostępniane do oceny.

 

Każdy ze wspomnianych elementów terroir ma bezpośredni wpływ na rodzaj i styl wina, które później w przetwórni staje się dziełem enologa. Wina z chłodniejszych klimatów będą łagodniejsze i bardziej zamknięte w swoich bukietach. Wina z cieplejszych miejsc będą zdecydowanie bardziej tęgie i dużo dojrzalsze w swoich aromatach. Natomiast wina z płaskich terenów będą zdecydowanie różne od tych, które powstały z winogron zebranych na stromych stokach. Podobnie będzie w przypadku pozostałych elementów wchodzących w skład terroir.

Każde winogrono i każda roślina ma swój charakterystyczny dla odmiany cykl wzrostu, który jest określony w czasie. Każdy kolejny etap ma swoje słabości i zalety, na które bardzo duży wpływ mają poszczególne elementy terroir. Późne przymrozki w fazie puszczania pędów mogą spowodować odmrożenia roślin i brak plonów w danym roku. Zbyt duże nasłonecznienie i brak opadów może negatywnie wpływać

ETAPY WZROSTU WINOROŚLI

Akademia Sommeliera Lekcja 4

WYPUSZCZANIE
PĘDÓW

KWITNIENIE

Akademia Sommeliera Lekcja 4

ZAWIĄZEK OWOCU

Akademia Sommeliera Lekcja 4

WYBARWIANIE

Sposób prowadzenia winnicy to również bardzo ważny element cyklu życia wina. Ze względu na różne ukształtowanie terenu, klimat, odmianę winorośli oraz przeznaczenie stosuje się różne metody kształtowania roślin na polu.

Akademia Sommeliera Lekcja 4

Forma Gobeleta – najstarsza forma prowadzenia winorośli zwana powszechnie bush vine. Stosowana głównie na południowych krańcach Europy. Charakteryzuje się grubym pniem i niskim prowadzeniem, co ułatwia dostęp podczas zbioru. Wadą jest brak możliwości użycia kombajnów.

Akademia Sommeliera Lekcja 4

Forma Guyota – bardzo powszechna forma stosowana często w Europie przy produkcji win szlachetnych. Bardzo popularna w Bordeaux, Burgundii, Alzacji i niektórych apelacjach Doliny Rodanu i Loary. Jest również szeroko stosowana w najważniejszych regionach włoskich (Piemont i Toskania). Jej zaletą jest łatwy dostęp do owocu oraz cięcia ograniczające wzrost winorośli, co przekłada się na większą koncentrację i jakość owocu.

Akademia Sommeliera Lekcja 4

Forma Cordona – najbardziej rozpowszechniona na świecie forma prowadzenia winorośli. Charakteryzuje się prostym cięciem, co umożliwia pracę mało wykfalifikowanym winogrodnikom. Jej zaletą w przypadku dużych areałów jest przystosowanie do zbiorów mechanicznych.

Akademia Sommeliera Lekcja 4

Forma Pergoli – stara forma, przy której pędy winorośli pną się po drewnianym rusztowaniu. Popularna w niektórych alpejskich dolinach, jak również w niektórych regionach Portugalii.

Wybraliśmy dla Ciebie:

Bądź pierwszy! Napisz swój komentarz...

Napisz komentarz