Akademia sommeliera

Lekcja I – Vitis vinifera i wina białe | Akademia Sommeliera

Vitis vinifera – łacińska nazwa winorośli właściwej, która jako gatunek zaliczana jest do roślin z rodzaju Vitis, określającego w przeszłości rośliny dziko żyjące w gęstych puszczach i pnące się ku niebu w celu dostępu do światła słonecznego umożliwiającego proces fotosyntezy. Vitis vinifera dzieli się na wiele odmian, które mimo swojego europejskiego pochodzenia występują na obszarach kuli ziemskiej między 30. a 50. równoleżnikiem północnym i południowym i są doskonałym surowcem do produkcji jakościowego wina.

Zróżnicowanie odmian, miejsce występowania, sposób prowadzenia winnicy, rodzaj gleby oraz wiele innych lokalnych czynników określanych przez francuskich winiarzy jako terroir wpływają na efekt końcowy wina. Cała istota wina skupia się głównie w małej jagodzie, która dzięki zróżnicowanej zawartości związków chemicznych i mineralnych daje efekt w postaci szlachetnego napoju o niecodziennych cechach i walorach.

NAJPOPULARNIEJSZE ODMIANY – BIAŁE

CHARDONNAY – bardzo popularna odmiana o niezbyt intensywnym aromacie. Jednak dzięki swojej strukturze często wspierana jest przez dodatkowe dojrzewanie w dębowych beczkach, dzięki czemu nabiera wigoru i głębi. Efektem tego są wina bogatsze, o wyrafinowanym smaku i wysokiej cenie. Jest to również odmiana, która gra główną rolę w produkcji szampana i innych jakościowych win musujących. Poza Szampanią występuje głównie w Burgundii, która uważana jest za jego kolebkę. Poza Francją jest szeroko uprawiana w innych krajach Europy, jak również w krajach Nowego Świata.

PROFIL WINA

FORMA PODANIA

DOMINUJĄCE AROMATY


SAUVIGNON BLANC – odmiana, która zazwyczaj daje intensywne, rześkie, świeże wina z zaawansowaną kwasowością i charakterystycznymi aromatami agrestu, świeżo skoszonej trawy, pokrzywy czy nawet „kocich siuśków”. Szczep uprawiany we Francji w Dolinie Loary oraz w Bordeaux. Bardzo popularny również w Nowej Zelandii, USA, Chile, Argentynie i RPA.

PROFIL WINA

FORMA PODANIA

DOMINUJĄCE AROMATY

RIESLING – odmiana uznawana przez wielu za najlepszą na świecie. Zazwyczaj wina wytwarzane z odmiany riesling są dość delikatne i mocno wyraziste. Zaawansowana kwasowość doskonale odświeża i utrzymuje wino w ryzach i daje możliwość ponadprzeciętnego dojrzewania. Starzone rieslingi charakteryzują się aromatem nafty. Świeższe roczniki mają smak limonki, zielonego jabłka, jaśminu i wosku pszczelego. Mocno rozpowszechniona w Niemczech i Austrii. Popularna również w Alzacji, Nowej Zelandii, Australii i USA.

PROFIL WINA

FORMA PODANIA

DOMINUJĄCE AROMATY


TREBBIANO – najpopularniejsza odmiana włoska występująca niemalże w każdym zakątku Włoch. We Francji znana pod nazwą ugni blanc, gdzie stanowi surowiec do produkcji koniaku i armaniaku. Niezbyt wyrazista, dość neutralna w smaku i aromatach. Daje wina o średniej budowie i mało wyrafinowanym stylu. Zazwyczaj używana do produkcji win masowych, choć zdarzają się wina wybitne.

PROFIL WINA

FORMA PODANIA

DOMINUJĄCE AROMATY

Wybraliśmy dla Ciebie:

Bądź pierwszy! Napisz swój komentarz...

Napisz komentarz