Potrawy z winem Winne kreacje

Grillowane krewetki z grzanką czosnkową i pesto z rukoli i kolendry

SKŁADNIKI na 4 porcje:

  • krewetki black tiger 16/20 z pancerzami 600 g
  • czosnek 6 ząbków
  • dymki 2 szt
  • cytryny 2 szt
  • rukola 200 g
  • kolendra 150 g
  • orzeszki pinii 100 g
  • parmezan tarty 100 g
  • oliwa do marynaty 100 ml
  • oliwa z oliwek 120 ml
  • bagietka pszenna
  • masło 200 g
  • wino białe 150 ml
  • sól, pieprz do smaku

SPOSÓB WYKONANIA

  1. Krewetki obieramy z pancerza tak aby pozostawić głowy i przekładamy do miski, w której będziemy je przechowywać. Siekamy czosnek w cienkie plastry i dodajemy do krewetek, przelewamy oliwą i mieszamy. Krewetki marynujemy minimum 4 godziny. Do blendera wkładamy rukolę, kolendrę, orzeszki pinii, ser Parmigiano Reggiano i miksujemy. Nadal miksując składniki, wlewamy powoli do kielicha oliwę z oliwek, doprawiamy całość solą, pieprzem i sokiem z cytryny do smaku.
  2. Kroimy bagietkę na cienkie kromki, siekamy drobno czosnek i mieszamy ze 100 g masła. Rozgrzewamy piekarnik do 160˚C. Smarujemy masłem kromki i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika
    na 5-8 minut tak aby grzanki się zarumieniły. Rozgrzewamy patelnię i smażymy na niej krewetki, dodajemy posiekaną dymkę. Smażymy aż krewetki będą zarumienione, po czym wlewamy na patelnię białe wino i gotujemy do wyredukowania się połowy płynu. Następnie dodajemy posiekany szczypior z dymki i drugą porcję masła do zagęszczenia.
  3. Całość podajemy w głębokim naczyniu z sosem z patelni, pokrojoną w cząstki cytryną, bagietką i pesto w kokilce.

Idealne połączenie – Wino Michel Leon Gewurztraminer

Słomkowy kolor z akcentami złota. Wino pod każdym względem pełne i dobrze zbudowane. Bogactwo aromatów owoców zarówno świeżych, jak i kandyzowanych z owocem liczi na czele. Nos zachwyca też zapach kwiatów, zwłaszcza róży i przypraw. Butelka szczególnie uwodząca, z lekką nutą słodyczy. Wyśmienite jako aperitif oraz do kuchni orientalnej i ostrych serów.

Wybraliśmy dla Ciebie:

Bądź pierwszy! Napisz swój komentarz...

Napisz komentarz