Potrawy z winem Winne kreacje

Filety z ryby w sosie winogronowym

Składniki:

  • 60 dag filetów z soli lub innej białej ryby
  • 25 dag winogron
  • 1 szklanka bulionu warzywnego
  • 1 łyżka musztardy
  • 2 łyżki śmietany
  • 4 łyżki białego wytrawnego wina
  • 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka mąki
  • kilka gałązek koperku
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Winogrona umyć, przekroić na pół, usunąć pestki. Umyte i osuszone filety podzielić na porcje, posolić, oprószyć pieprzem, obtoczyć w mące, usmażyć na rozgrzanej oliwie z oliwek lub ulubionym oleju na złoty kolor, z obu stron po kilka minut. W rondelku przygotować sos winogronowy, czyli rozpuścić łyżkę masła, zrumienić na nim łyżeczkę mąki, dodać bulion warzywny (może być z rozpuszczonej we wrzątku kostki) i gotować na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Następnie dodać śmietanę, białe wino i jasną musztardę (najlepiej miodową), na końcu włożyć przekrojone na pół winogrona bez pestek i chwilę podgrzewać razem. Na półmisku ułożyć usmażone filety, polać sosem i udekorować gałązkami koperku.

Jakie wino do obiadu?

Parowanie potraw rybnych z winem zwykle pozwala na szeroki wachlarz możliwości. Typowym partnerem dla ryby jest białe wino. Nie zawsze jednak jest to najlepszy wybór.

Równie ciekawym, nierzadko lepszym towarzystwem dla ryb, może być wino czerwone. Zwłaszcza potrawy z grillowanych ryb w gęstych, śmietanowych sosach z dużą ilością intensywnych ziół i przypraw, dobrze sprawdzają się z czerwonym winem. Pamiętać trzeba, że dotyczy, to głównie łagodnych, młodych win czerwonych.

Do proponowanego przepisu pozostanę jednak tradycjonalistą i polecam białe wina.

Pierwszym wskazaniem, nawiązującym do charakteru potrawy, będzie wino z najbardziej „winogronowej” odmiany, czyli muscat w wersji hiszpańskiej (Pasion de Moscatel, Valencia DO Bodega, Sierra Norte). Intensywny, dojrzały nos oraz średnia budowa i wyrazista kwasowość pozwolą na integrację z winogronowym sosem i podkreślą smak musztardy, pieprzu oraz koperku.

Równie ciekawe wydaje się być połączenie z delikatnym, aromatycznym, lekko musującym portugalskim Vinho Verde (Monsenhor, Vinho Verde DOC). Fakt, że Vinho Verde najlepiej sprawdza się, gdy za oknem widać bezchmurne niebo z palącym słońcem, jednakże nawet po sezonie wyrazista kwasowość i charakterystyczne cytrusowe nuty będą się dobrze komponowały z mięsem ryby i słodko kwaśnym sosem winogronowym.

Warto wspomnieć również, przy doborze wina do ryby z proponowanym sosem, o węgierskim Tokaju. Jednak nie mam na myśli klasycznej, słodkiej wersji. Proponowałbym Tokaj wytrawny. Do produkcji Tokaju używa się trzech szczepów furmint, harslevelumuscat w wersji żółtej. Aromatyczny furmint oraz dawka wyrazistej odświeżającej kwasowości i nutka mineralności z pewnością zapewnią niecodzienne wrażenia w połączeniu z proponowanym daniem.

Wybraliśmy dla Ciebie:

Bądź pierwszy! Napisz swój komentarz...

Napisz komentarz